Reisverslag 2014


Reisverslag Oogmissie Roemenie 28 september – 5 oktober 2014

Na een aantal weken van gedegen voorbereiding ging ik samen met mijn vriendin, Anne Marie Bijl-van Hovell, voor 4 dagen naar Targu Mures naar onze weeskinderen. Daarnaast reisde stichting Zienderogen weer met ons mee voor het oogproject. Bij 431 kinderen en hun begeleiders zijn de ogen gecontroleerd. George de Jong, voorzitter van deze stichting en twee bijna afgestuurde optometristen/ orthoptisten , Emily Tan en Carlien Bijlsma, hebben deze taak op zeer professionele wijze weten te realiseren. George is in 2009 ook al met ons meegereisd namens stichting Zienderogen. Dat was toen ook een groot succes.

Ons doel was om zoveel mogelijk te mogen zien van wat er met onze gelden daadwerkelijk gebeurt en dat hebben we met eigen ogen mogen zien, mogen ruiken en beleven, allemaal gedurende de afgelopen dagen. Tevens wilden we proberen zoveel mogelijk kinderen te helpen met eventuele oogproblemen.

George de Jong heeft het samen met de twee studentes voor elkaar gekregen om 431 kinderen te controleren in 5 dagen tijd. Er is bij 50 kinderen geconstateerd dat er een bril moest komen. Dat varieerde van ernstige afwijkingen tot lichte correcties. De kinderen werkte uitstekend mee en vonden alle apparatuur, lampjes, kaarten en brillen erg interessant. Het team is zelfs op locatie gaan controleren omdat dat vervoerstechnisch handiger en goedkoper bleek. Zodoende hebben ze 170 kinderen uit het zigeunerdorp ook kunnen bereiken, met resultaat. Mede dankzij hun flexibiliteit en vaardigheden was dit mogelijk.

George heeft indien nodig ter plekke samen met de kinderen een bril uitgezocht die goed bij hen paste en op maat gemaakt. Hij heeft de brillen nu mee terug genomen naar Nederland. Via verschillende opticiens lukt het hem om deze brillen kosteloos op sterkte te laten maken en vervolgens worden al deze brillen met de blindenpost terug opgestuurd naar Targu Mures. Het streven is om alle brillen binnen een maand daar ter plekke weer te hebben. Voor velen zal er een wereld open gaan! Voor Emily en Carlien was het tevens een hele mooie ervaring om dit mee te mogen maken. Het was fijn dat ze van de Hoge school Utrecht de mogelijkheid hebben gekregen om hiervoor vrij te krijgen. Zoals zij zelf zeggen, “een ervaring om nooit te vergeten”. Dank!

foto1

Ik heb samen met Anne Marie verder alle lopende projecten bezocht en gezien dat onze gelden echt het verschil kunnen maken. Emi heeft ons overal naartoe gebracht. Hij is een van de medewerkers van LOC en mijn contactpersoon waar ik wekelijks contact mee heb voor alle lopende zaken. Zijn tomeloze energie en inzet zijn onbeschrijflijk.

Het tandartsenproject loopt goed. Er is nu een tweede tandarts gevonden die bereid is om de zigeunerkinderen uit de omliggende dorpen ook te behandelen. De eerste behandelingen vergen veel tijd. De kinderen zijn bang voor het onbekende, ze hebben vaak veel pijn en last bij eten, praten en slikken. De eerste behandelingen duren daarom lang. Maar na sanering zijn ze erg blij en gaan dan vervolgens twee maal per jaar naar de tandarts en krijgen alle middelen door het jaar heen om hun gebit optimaal te verzorgen. LOC spendeert veel tijd en aandacht aan deze kinderen omdat ze thuis niet altijd de kennis hebben en krijgen om dit goed op te pakken. Het is mooi te zien dat er steeds meer kinderen door de gulle giften die wij krijgen naar de tandarts kunnen.

Het kinderziekenhuis project heeft een ware metamorfose ondergaan. Dankzij extra gelden is de speel/behandelkamer omgeturnd tot een warme, gezellig, mooie, praktische en vooral schone ruimte. Daar kunnen de baby’s naar harte lust overdag lekker spelen, eten en bewegen. Dit alles onder de leiding van Gabi, de Orthopedagoge die in dienst is van LOC en daar samen met een heel team van vrijwilligers de kinderen uit de ziekenhuisbedden weet te krijgen op de dag. Dankzij het stimuleren- en aanraken van deze kinderen kunnen zij opgroeien tot ware mensen.

Vanaf twee jaar mogen de kinderen worden opgenomen in foster parents gezinnen en dat gebeurt nu ook steeds meer. Afgelopen jaar is LOC gestart met twee gezinnen, nu zijn het er al 9. Het lukt steeds makkelijker om foster parents gezinnen te vinden die bereid zijn deze schatten van kinderen op te nemen in hun eigen gezin. Gelukkig werkt de overheid en kinderbescherming steeds beter mee. Deze gezinnen ondersteunen wij middels maandelijkse vergoedingen.

Tevens hebben we nu dankzij een fantastisch nieuw huis, casa Juliana de mogelijkheid om daar ook kinderen naar toe door te laten stromen, komend uit ziekenhuis of uit andere benarde situaties. De kinderen die door LOC worden gezien iedere dag in het ziekenhuis, zijn vaak niet meer ziek, maar worden achtergelaten door hun ouders…..Ook daar is het streven om deze kinderen vanuit dit opvanghuis zsm naar een foster parents gezin door te laten stromen. Uiteindelijk is het voor het kind het beste op te groeien in een zo normaal mogelijke gezinssituatie.
Uiteraard heb ik zoals ieder jaar weer schoenen gekocht voor de kinderen. Samen met hen in de winkel is een waar feestje. Wat zijn ze elke keer weer reuze blij met deze aankoop.

De followup programma’s, geheel georganiseerd door LOC, verlopen goed. Deze programma’s zijn met name gericht op de kinderen uit de zigeunerdorpen. Structuur, normen en waarden, muziek, sport, dansen, respect, etc… worden hier aan de kinderen aangeboden. Het is mooi om te zien dat het de kinderen even uit hun gewone, armoedige, ongestructureerde leventje haalt. En ze besef wordt bijgebracht van de voor ons zo normale dingen in het leven. De kinderen zijn blij dat ze daar naar toe mogen, na schooltijd en op de zaterdagochtenden. Veel vrijwillige jongeren helpen mee aan dit project, aangestuurd door LOC medewerkers. Allen hebben een hard van goud, ze zijn enorm betrokken bij deze kinderen.

Casa Juliana,

Dankzij een gulle gift hebben we een prachtig huis, ooit aan LOC geschonken door een fransman, omgeturnd tot opvanghuis voor baby’s en peuters. Het eerste kindje is reeds daar komen wonen. Komende week komt het tweede meisje dat al een jaar in het kinderziekenhuis is, en nu in een normale leefomgeving groot mag groeien! 24 oktober is de officiële opening van dit huis. Helaas zijn we daar dan niet van de partij, maar het schilderij is reeds door mij aan hen geschonken, mede namens de sponsor uiteraard.

foto2

Als afsluiting van deze dagen hebben we gezamenlijk in ons weeshuis mogen eten met de kinderen. En natuurlijk een potje gevoetbald….. Een band is er al opgebouwd in de afgelopen jaren met hen en dat merk je op dat soort avonden. Het was fijn om te zien dat de greenhouse zijn werk doet en de dieren (dierproject) goed worden verzorgd, want bijna alle eten kwam uit eigen tuin! De parika’s , tomaten, komkommers en eitjes prijkten op onze borden. Met liefde bereid voor de mensen uit Holland!

foto3

Dank aan allen die het steeds weer mogelijk maken om onze weeskinderen zo’n mooi leven te geven als ze nu hebben! Mede namens hen, zeg ik: DANK!!!