Reisverslag 2016


Reisverslag Roemenië 27 september – 1 oktober 2016


Dinsdagochtend 27 september, vroeg in de morgen reisden mijn schoonzus Natascha Wouterson en ik, Julie Wouterson, af naar Cluj om van daaruit ons avontuur te gaan starten in Targu Mures en omgeving.

Het grootste project was dit keer het schoolproject waarbij we weer veel kinderen blij gingen maken met alle noodzakelijke schoolspullen en zo nodig schooltassen. Onze staf uit Roemenie heeft de gehele logistiek verzorgd rondom het kopen en vullen van de tassen zodat elk kind de juiste spullen kreeg om goed van start te kunnen gaan met het nieuwe schooljaar. En dat is een enorme klus geweest. Ik heb alle tassen persoonlijk overhandigd en dat was erg leuk om te doen. De blije gezichten zeggen genoeg. We spraken de kinderen toe dat onderwijs de toekomst voor hen zal bepalen. Dus grijp de kansen die je nu krijgt en doe er wat mee. Veel kinderen gaan niet naar school omdat ze niet door ouders worden gemotiveerd. We proberen de kinderen juist zo goed mogelijk aan te moedigen om wel naar school te gaan. Onze staf begeleidt deze kinderen middels follw up programma’s en huiswerkbegeleiding. En dat werkt!

Targu Mures
Targu Mures

Het afgelopen jaar is er keihard gewerkt aan het vinden van goede foster parents gezinnen en het ondersteunen van kinderen en het gezin waar reeds kinderen zijn geplaatst in foster care. Het resultaat mag er zijn. Er zijn nu 13 kinderen in foster care. Wekelijks gaan er van onze staf twee dames (sociaal werkster en psychologe) langs de gezinnen om hen waar nodig te ondersteunen. Dat gaat dan om o.a. voeding, kleding, gedragstherapie, ondersteuning in opvoeding, etc… De kinderen groeien op in warme liefdevolle gezinnen wat de kleine kinderen enorm goed doet. Zo mogelijk worden ze geadopteerd door hetzelfde gezin. Helaas kost dat veel tijd en energie voordat adoptie is geregeld. Ik heb met eigen ogen mogen zien dat er verschillende kinderen enorm zijn gegroeid in alle opzichten vergelijken met afgelopen jaar. En daar doen we het voor met elkaar! De dankbaarheid van de gezinnen is groot, heel groot. Het gezin met 4 foster care kinderen, waar we afgelopen jaar een waterput hebben laten slaan zodat ze stromend water hebben en door de aanschaf van een wasmachine het wassen van de kleding een stuk aangenamer wordt was een enorme metamorfose voor dit liefdevolle gezin. Deze mensen zijn in staat om met hun boerenbedrijf zichzelf te onderhouden en hun 4 foster kinderen kunnen opgroeien tot een volwaardig mens. Bijzonder lieve mensen! Het is ook mooi om te zien dat alle ingezamelde spulletjes vanuit Nederland op de juiste plek terecht komen. Op de verschillende plekken trof ik kleding, speelgoed, schoenen, beddengoed, etc… aan waar velen vanuit mijn omgeving aan hebben bijdragen om dat voor elkaar te krijgen en bij elkaar te verzamelen. Dat komt zeker op de goede plek terecht.

Targu Mures

Targu Mures

De zeer kleine kwetsbare kindertjes (0-4 jaar) die in het kinderziekenhuis in Ludus verblijven worden elke dag liefdevol verzorgd door een groep vrijwilligers en een ortho pedagoge. Op dit moment is er een missionaris uit Australie die iedere dag bij en met de kindjes is om hen alle liefde te geven die maar mogelijk is. Wat een bijzondere vrouw, goud waard voor de organisatie. De speciaal ingerichte kamer in het ziekenhuis functioneert prima als speelkamer, behandelruimte, eetzaaltje en knuffel kamer. De kinderen liggen daardoor niet meer de gehele dag in hun bedje wat de ontwikkeling enorm belemmert, maar ze krijgen zoveel mogelijk de juiste liefde, prikkels en aandacht die ze nodig hebben om op te groeien tot een mooi mensje. De doorstroom vanuit het ziekenhuis naar onze casa Juliana verloopt ook goed. Het is het beste voor de baby’s en peuters dat ze zsm weg worden gehaald uit het ziekenhuis en worden opgevangen in een vervangend huis waar ze zo normaal mogelijk hun dagelijkse ritme gaan oppakken met lieve mama’s die voor hen zorgen. Vanuit casa Juliana wordt getracht om de kinderen weer door te laten stromen naar Foster care als er een geschikt gezin voor hen is gevonden. In een zo normaal mogelijke gezinssituatie gedijt een kind uiteindelijk tocht het beste. Daar doet onze staf met onze ondersteuning dan ook alles aan om die procedures zo snel en zo goed mogelijk te laten verlopen.

Targu Mures

Targu Mures

Uiteraard gaan we iedere keer als we er zijn schoenen kopen met de kinderen, daar waar onze stichting ooit mee is begonnen als project. Het is elke keer weer een uitdaging om alle kinderen te voorzien van de juiste schoenen, maar ook nu weer is het middels de hulp van de mama’s goed gelukt de juiste schoenen voor iedereen te vinden. De kinderen zijn klaar voor de winter.

Targu Mures

Targu Mures

En dan hebben we natuurlijk onze LOC kids, er wonen nog slecht 9 kinderen in ons weeshuis. De rest is uitgevlogen, werkt, woont onder begeleiding, studeert of trekt eigen andere plannen. Het is fantastisch om te zien dat de kinderen hun high school af maken, ieder op zijn of haar eigen niveau, nadenkt over hun toekomst en stappen maakt naar de toekomst met behulp van onze staf. Het is niet altijd makkelijk voor de kinderen om het juiste pad te kiezen, maar met de goede begeleiding komen ze heel ver. Deze fase is enorm belangrijk voor hun verdere ontwikkeling en moet ook nauwkeurig worden begeleid. Dat pakken ze erg goed op daar. We hebben er heerlijk gegeten, bij gekletst en gezien hoe de kinderen zich ieder jaar weer verder ontwikkelen. Ze spreken erg goed engels. Er worden nu plannen gemaakt om te bekijken of er weer opnieuw kinderen in gaan stromen in deze huizen. Dat wordt de komende maanden duidelijk nadat er met Amerikaanse staf (LOC) is gesproken over de mogelijke opties.

Naast al deze goed lopende projecten hebben we gelukkig nog steeds voldoende middelen om veel kinderen naar de tandarts te laten gaan. Er zijn nu reeds 5 tandartsen die bereid zijn om de kinderen waarmee we samen werken, ook te behandelen. Veel kinderen komen pas vanaf hun 10-e jaar voor het eerst bij de tandarts. Dat is hier niet in te denken, maar dat betekent wel de juiste begeleiding voor de kinderen zodat ze op de stoel durven te gaan zitten.. Ze zijn vaak zeer angstig de eerste keer. Deze tandartsen pakken het goed en zeer kindvriendelijk aan. Veel kinderen hebben geen last meer van pijnlijke gebitten, ze poetsen goed met het juiste materiaal en mogen na een half jaar weer terugkomen voor controle. De gehele logistiek ligt in handen van onze staf en dankzij sponsoren lukt het om veel kinderen te helpen. Ze zijn ook erg blij dat er op verschillende locaties nu tandartsen bereid zijn de kinderen te helpen. Veel kinderen komen ook uit de familie huizen (oude staats weeshuizen) rondom Targu Mures die wij meepakken in onze projecten. Dat kan alleen dankzij structurele steun die wij mogen ontvangen steeds weer!

Targu Mures

Targu Mures

Er is nog 1 nieuw project waar de komende tijd aandacht aan moet worden geschonken en dat is het afmaken van een reeds opgezet houten prefab huis. Deze is onlangs neergezet door een groep vrijwillige Amerikanen op het terrein van onze weeshuizen. Deze moet het liefst nog voor de winter afgebouwd worden zodat daar de gehele office naartoe kan verhuizen en het bestaande office gebouw weer een nieuwe weeshuis mag gaan worden. Het bestande office gebouw wordt te klein voor alle LOC medewerkers Tevens gaat dit huis dienst doen als ruimte voor psychologen om de kinderen daar therapie te kunnen geven. Voor LOC een heel belangrijk project. Als dit huis af is kunnen ze weer door met nieuwe plannen voor de toekomst.

Het was een mooie missie wederom en we hebben met eigen ogen mogen aanschouwen dat we echt het verschil kunnen maken voor de kinderen daar. Dankzij de lokale staf die zo betrokken is bij de kinderen en hun omgeving, kunnen wij als stichting ons werk ook makkelijk en goed doen. De lijnen zijn kort. De relatie met hen is zeer goed. Dank aan allen die ons op wat voor een manier dan ook steunen. Dat wordt enorm gewaardeerd! Groeten,


Rudolf Philipse, Annejet Philipse-Paalman en Julie Wouterson


www.livada.nl of secretaris@livada.nl